HOOFDSTUK 2

Het begin van de Tweede Wereldoorlog 1939-1940

Duitsland valt op 1 september 1940 Polen aan. Ze willen hun eigen land terug. Polen was weer ontstaan aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, uit een stuk van Duitsland en een stuk van Rusland. Frankrijk en Engeland verklaren Duitsland de oorlog. Dit is het begin

Westfront in 1940

van de Tweede Wereldoorlog. Ook Brits-Indië, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Canada verklaren Duitsland de oorlog. Op 6 oktober 1939 geeft Polen zich over. Duitsland en Rusland verdelen Polen weer. Duitsland zegt tegen Denemarken, Nederland, België, Luxemburg en Zwitserland dat hij ze niet aan zal vallen.

Op 8 april 1940 valt Duitsland Noorwegen aan en op 9 april valt hij toch Denemarken aan.

 

Op 10 mei 1940 om 3.55 uur valt Duitsland Nederland aan, tegelijk met België, Luxemburg en Frankrijk. Kort daarvoor hebben een plattegrond van de Grebbelinie gemaakt. Daarvoor hebben ze de uitkijktoren van Ouwehands Dierenpark gebruikt. Ze komen vooral met vliegtuigen en zo kunnen ze door parachutisten, achter de waterlinies stukken land veroveren. Duitsland wil dat Nederland zich snel overgeeft. Als Nederland dat niet doet, dan bombarderen ze Rotterdam. Nederland gaat praten en wil misschien wel overgeven. Op 14 mei belt de Duitse commandant van Rotterdam naar Duitsland om te zorgen dat het bombardement uitgesteld wordt. Hij belt een kwartier te laat. De vliegtuigen zijn al opgestegen. De piloten zien de rode lichtkogels niet. Dat was het teken dat het bombardement niet door moest gaan. Rotterdam wordt gebombardeerd terwijl het niet nodig is.

   

Rotterdam na bombardement 1940

Op 15 mei 1940 wordt de capitulatie van het Nederlandse leger getekend. Alleen Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen blijven doorvechten. Op 17 mei geeft Zeeland zich over. Als laatste geeft Zeeuws-Vlaanderen zich over op 19 mei 1940. En op 28 mei heeft Duitsland België veroverd. Op 22 juni 1940 geeft een stuk van Frankrijk zich over. De andere helft van Frankrijk helpt Duitsland. Ze zijn bondgenoten van Duitsland.